PROGRAM YANG DITAWARKAN

•  Sarjana Muda Keusahawanan (Perdagangan) dengan Kepujian
  •  Sarjana Muda Keusahawanan (Logistik & Perniagaan Pengedaran) dengan Kepujian
  •  Sarjana Muda Keusahawanan (Peruncitan) dengan Kepujian
  •  Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Perbankan dan Kewangan Islam) dengan Kepujian
  •  Sarjana Muda Keusahawanan dengan Kepujian (2u2i)

Komponen Program

KOMPONEN PROGRAM

Kursus Universiti

arrow1 Kursus Wajib Universiti – kursus ini bertujuan untuk menjadikan pelajar seorang warganegara yang bertanggungjawab, berdedikasi bagi menyumbang kea rah pembangunan Negara.

arrow1 Bahasa Inggeris & Bahasa Asing – kursus ini bertujuan untuk meningkatkan keupayaan komunikasi pelajar.

arrow1 Ko-Kurikulum – kursus ini bertujuan untuk meningkatkan keupayaan komunikasi pelajar.

arrow1 Kursus Kemasyarakatan dan Pembangunan Ekonomi – kursus ini merupakan program khidmat kemasyarakatan yang memberi penekanan kepada aktiviti sukarela bagi membantu masyarakat meningkatkan keupayaan sosio-ekonomi mereka.  Program ini memberi tumpuan kepada konsep keusahawanan social yang dijalankan selama empat semester dengan menempatkan pelajar dalam sesebuah masyarakat yang dikenalpasti. Pelajar akan mengaplikasikan segala ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam bidang pengajian masing-masing termasuk kemahin insaniah menggunakan kaedah ‘Pembelajaran Melalui Pengalaman’. Pelajar akan didedahkan secara praktikal dalam pengurusan kerja dari segi prinsip, jenis perkhidmatan dan amalan kerja serta pembangunan sosio-ekonomi masyarakat. Para pelajar juga didedahkan kaedah perkongsian idea dan maklumat untuk meningkatkan tahap sosio-ekonomi masyarakat.

Kursus Teras Fakulti

arrow1  Kursus yang merangkumi ilmu pengetahuan dan kemahiran profesional dalam bidang teras yang diambil di fakulti termasuk ekonomi, perakaunan dan pengurusan kewangan serta sumber manusia.

Kursus Teras Program

arrow1  Kursus teras program menekankan kepada pengkhususan seperti keusahawanan strategik dan perancangan perniagaan.

Program SIEP

arrow1 'Student in Enterprise Programme' (SIEP) merupakan satu program sangkut atau program peningkatan kemahiran keusahawanan yang diaturkan oleh pihak Fakulti untuk pelajar - pelajar Universiti Malaysia Kelantan bagi memberikan input tambahan kepada aktiviti pembelajaran dalam kelas yang mana program ini menggunakan pendekatan gabungan pedagogi seperti pemerhatian, pertanyaan, belajar melalui pengalaman, kajian kes serta aktiviti simulasi. Pendekatan pedagogi yang akan digunakan pula diselaraskan dan disesuaikan dengan peringkat pembelajaran dan tema yang dikenalpasti.