Sarjana Keusahawanan (Mod Penyelidikan)

Program Ijazah Sarjana

• 1) Ijazah Sarjana Keusahawanan (Pengurusan)
  • 2) Ijazah Sarjana Keusahawanan (Kewangan)
  • 3) Ijazah Sarjana Keusahawanan (Perdagangan)
  • 4) Ijazah Sarjana Keusahawanan (Perakaunan)
  • 5) Ijazah Sarjana Keusahawanan (Peruncitan)

• Sarjana Keusahawanan  menawarkan pelajar ilmu pengetahuan dan kemahiran khusus dalam bidang keusahawanan. Program ini memberikan peluang yang unik untuk pelajar memperoleh dan menggunakan pengetahuan dan kemahiran melalui penyelidikan. Komponen penyelidikan membolehkan pelajar untuk memohon dan memperluaskan pengetahuan yang diperoleh sepanjang pengajian mereka dengan memahami dan menggunakan proses penyelidikan. Pelajar penyelidikan dipandu oleh ahli fakulti yang pakar dalam bidang yang berkaitan. Menjalankan status sebagai satu-satunya universiti di Malaysia yang mengkhususkan diri dalam bidang keusahawanan, Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan berjaya menarik pelajar dari seluruh dunia untuk menyertai komuniti penyelidikan unik fakulti. Kursus ini sesuai untuk pelajar yang ingin menumpukan perhatian kepada bidang kerjaya mereka atau untuk tujuan perundingan, atau mengikuti program PhD:
  • arrowFakulti Keusahawanan dan Perniagaan menawarkan Bidang Penyelidikan seperti berikut:

1. Pengurusan

2. Kewangan

3. Perdagangan

4. Perakaunan

5. Peruncitan

arrow Klik di sini untuk senarai kepakaran FKP jika anda mencari bidang dan bersama penyelia yang berpotensi.

arrow Maklumat dalam lanjut, sila layari Unit Pengurusan Pengajian Siswazah

umk

SYARAT KEMASUKAN

arrowIjazah Sarjana Muda dengan Kepujian (PNGK > 2.75) dari Institusi Pengajian Tinggi Awam atau luar negara yang diiktiraf atau kelayakan yang setaraf dengannya dan yang diterima oleh Senat Universiti.

arrowWalau bagaimanapun, seseorang pemohon yang mempunyai kelayakan yang lain boleh juga diberi pertimbangan sekiranya beliau mempunyai pengalaman penyelidikan yang sesuai serta dapat menunjukan kebolehan untuk mengikuti Pengajian Siswazah.

YURAN PENGAJIAN

arrow Tempoh Pengajian dan Yuran

PEMBIAYAAN

1. MyBrain15

2. PTPTN

3. MARA

4.  Pembantu Penyelidikan Siswazah (GRA)

PERMOHONAN

Application must be made using the prescribe Application Form  that can be downloaded from the website for Free (Research Form) . Alternatively, the form can also be obtained from CPS for RM10.00 or USD5.00. All application must be accompanied with RM50.00 or USD20.00 processing fee payable by a bank draft / check / money order to Universiti Malaysia Kelantan or by cash to the UMK Bursar.

The duly completed application form together with all the required documents should be submitted to:

Centre for Postgraduate Studies
    Universiti Malaysia Kelantan